VAD ÄGGSKAL OCH TRÄNING HAR GEMENSAMT

Är det någon mer än jag som tänkt på hur svårt det är att knäcka ett ekologiskt ägg i jämförelse med ett icke-ekologiskt ägg? Både Johan och jag har i alla fall konstaterat det massvis med gånger nu när vi vant oss vid Moster Susannes Ekoägg som man uppenbarligen får banka i bordet flera gånger om innan de spricker. Jag har även fått det berättas (har inte haft möjlighet att prova själv av förklarliga skäl) att om man försöker knäcka nacken på en kyckling (ursäkta det lite motbjudande exemplet) så kommer det vara betydligt svårare att göra det på en kyckling som fått växa upp i sin egen takt och levt ett liv som är mer naturligt för än kyckling, än att försöka göra detsamma på en kyckling vars uppväxt stressats till förmån för industrin. Djur som tagit tid på sig enligt naturens principer blir starka och tåliga djur. Djur som växt alldeles för fort blir svaga och sköra djur. 
 
Fundera lite på vad du tror att detta innebär om man tänker sig att samma princip även skulle gälla för människan?
 
Jag tänker så här: Man bygger inte en funktionell, stark och vältränad kropp på en vecka. Inte heller på en månad. Nej, inte ens på ett år. Och man bygger den inte genom att äta mat av dålig kvalitét. Att bygga en kropp som håller för det som livet (eller yrket, eller fritiden, eller idrotten eller vad det nu är) kräver av oss behöver få ta sin naturliga tid. Oavsett om det gäller kycklingen eller dig. Vi behöver belasta våra kroppar över tid (med successivt ökad och varierad belastning från barnsben och resten av livet) och tillsätta rätt byggstenar via maten för att kroppens strukturer ska byggas upp, anpassa sig och bli tåliga och starka. Det handlar om muskler likväl som senor, ledband, skelett, brosk och varför inte även nervsystem och psyke (en del människor verkar dessvärre tro att det enbart handlar om stora muskler och sen är det klart!). Många gånger vill vi så gärna se resultat nu, vara starka nu, kunna lyfta mycket nu! Man vill gärna att träningsresultat ska komma på stört! Att stressa muskelbygge och fysik med saker som överträning, lågkvalitativ kost, massa tabletter och pulver och i vissa extremare fall även illegala preparat är uppenbarligen ett möjligt tillvägagångssätt, men sannolikt inte det bästa om man ser till långsiktighet, hälsa och "verklig fysik".
 
Så hela den här "knäcka-ägg-grejen" får mig att reflektera över vad som krävs för att skapa en verkligt hållbar och vältränad kropp. Jag tänker att det inte finns några genvägar om man vill bli stark på riktigt och jag tycker mig ana från praktiken att den västerländska utseendemässiga idealkroppen inte nödvändigtvis är den kroppen som är bäst på att tåla stötar, tunga belastningar, cykelolyckor, innebandy och glädjeskutt (med andra ord, tåliga kycklingar kanske inte alltid är de som ser ut som industri-biff-kycklingar). Så nej, träning och fysisk utveckling ska få ta den tid det behöver. Jag skulle föredra att vara ett eko-ägg :)