PLAST SOM FÖRGIFTAR OSS - INTE SÅ NAJS

Är det något en student (som jag) använder så är det matlådor. Varenda dag. Eftersom det ändå var dags för mig att köpa lite nya sådana, så passade jag på att välja ett par av bättre sort - matlådor i rostfritt stål.
 
Matlådor är oftast gjorda av plast (liksom mycket annat i vår tillvaro: PET-flaskor, plastpåsar, i princip alla livsmedelsförpackningar, kassakvitton, barnleksaker m.m.). Denna typ av plast innehåller vanligtvis ämnet bisfenol A (så kallat BPA) och det är sedan långt tidigare misstänkt för att ha negativ inverkan på vår hälsa. Detta eftersom studier har visat att BPA stör våra hormoner (även i låga doser). Det är mig veteligen inte klart hur mycket vi faktiskt påverkas av att få i oss BPA genom föremål (direktkontakt med BPA inom industrin ger dock allergiska reaktioner, allvarliga ögonskador, påverkan på fortplantningsförmågan m.m.), men genom att minska den enorma användning av plastartiklar som vi idag nyttjar vardagligen, så kan man åtminstone tänka sig att det är till det bättre. Att få i sig hormonstörande ämnen känns ju förstås inget vidare kul rent spontant.
 
Plast med BPA läcker alltså kemikalier och detta sker speciellt när du upphettar plasten eller kör den i micron. Och vad gör man med matlådor? Jo, man kör dem i micron... Som svar på problemet kom BPA-fri plast. Då tillsätter man bisfenol S (så kallat BPS) i stället. Är det bättre tro? Ingen aning! Det kan lika gärna vara sak samma och vissa personer menar att det lika gärna kan vara värre.
 
Jag misstänker att det är en enorm utmaning att helt och hållet försöka undkomma plast och kemikalier i denna moderna tillvaro. Men det går säkert att hitta alternativ för några av de exempel som ingår i vår vardag. Min mormor förvarade tex aldrig sin hushållsost i plastpåse eller burk - hon förvarade den på en stenskiva med en ostkupa över. Och det går att slå in en lunchsmörgås i återvunnen aluminiumfolie - eller i papper gjort på bivax vilket jag en gång hittade på en marknad på Nya Zeeland! ;) Och när det kommer till matlådor så vore det bättre att använda burkar i rostfritt stål alternativt i glas (båda varianterna finns på nätet eller Clas Ohlson). Nackdelen med glas är att det är tungt att bära. Nackdelen med rostfritt stål är att man INTE kan köra den i micron, men det är förstås inte så svårlöst om man har möjlighet att lägga upp maten på en tallrik inför microanvändningen. Tänk över dina alternativ och hur mycket plast och plastpåsar och annat som du faktiskt använder i direktkontakt med din mat. Det är svårt att ändra allt, men kanske hittar du en bättre lösning på något! :)
 
Dessa matlådor är inköpta på Bodystore, men du hittar också alternativ på Adisgladis eller Clas Ohlson.

Kommentera här: