ROSTBIFF - MAT SOM SKÖTER SIG SJÄLV MEDAN DU CHILLAR

Att tillaga något långsamt på låg värme i ugn blir otroligt gott och det är ett smidigt sätt att laga mat på - man ställer in det i ugnen och sen sköter det sig självt ett par timmar. Det jag dock verkligen rekommenderar är att införskaffa en kökstermometer, dvs en sån som man sticker in i köttbiten för att kunna mäta innertemperaturen. Har man en sån så blir det väldigt enkelt att göra långsamgrillning!

Rostbiff
Ett stycke ekologisk rostbiff eller fransyska eller liknande nötkött
Dryrub: salt, peppar, grillkrydda
 
Låt gärna din köttbit ligga framme i rumstemperatur någon timme innan du börjar tillagningen. Detta för att köttet ska bli jämntempererat (dvs inte för kall i mitten). Då blir tillagningen och resultatet bättre.
 
Blanda ingredienserna till din dryrub i en skål eller mortel. Kryddor kan självklart väljas efter egen smak, men salt, peppar och grillkrydda funkar bra till en klassisk rostbiffkryddning. Skär bort eventuella senor från köttbiten och klappa på din dryrub så att den täcker hela köttbiten.
 
Lägg köttet i en form/plåt och stick in termometern i köttet - försök få termometerspetsen att hamna i mitten av köttbiten. In i ugnen på 75-100 grader (när man har lägre temperatur så tar det förstås längre tid, men det blir samtidigt ofta lite godare). När termometern nått 55 grader i innertemperaturen så är köttet tillagat som på bilden, dvs genomrosa och saftigt, och i mitt tycke lagom att tas ut. I detta fall tog detta ca 3 timmar.
 
Ta ut köttet och låt det svalna helt eller delvis - det kan ätas både varmt/ljummet eller kallt. Jag föredrar att äta det kallt under dessa varma sommardagar. Skär i så tunna skivor som möjligt så blir det supergott och helt perfekt! :)
 

Kommentera här: