ZUCCHINISOPPA

Känner att jag har snöat in lite på soppor. Nu blev det en grymt mättande, krämig och god zuccinisoppa som till och med gick hem hos min oerhört kräsna lillasyster! Lättlagad snabbmat med rena råvaror på ganska klassiskt vis för högfettkosten :) Den passar dock inte så bra för den som är känslig mot mjölkprodukter såsom grädde.
 
ZUCCHINISOPPA (2-3 pers)
1 zucchini (squash)
50-75 g smör (beroende på hur mycket energi och mättnad du vill ha)
1 gul lök
salt & peppar
1 tsk currypulver
1 tsk paprikapulver
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
Valdri garnering: jag använde lite ölkorv

1. Hacka lök och zucchini i bitar. Fräs allting i smör i en kastrull.
2. Låt det sedan puttra under lock tills det är mjukt, ca 5-10 min (zucchinin kommer ge ifrån sig vätska som man kokar i).
3. Mixa soppan slät med en stavmixer.
4. Tillsätt kryddor, grädde och vatten (välj mängden vatten efter hur mycket som behövs för att få lagom konsistens).
5. Garnera med gräslök, rödlök, stekt bacon eller ölkorv eller liknande.

100% TRIVSEL. Å LINSSOPPA PÅ DET.

Jag njuter nåt otroligt av att komma hem till mitt fina hem! :D Köket blev galet snyggt, trivsamt och funktionellt! Och jag som aldrig genomfört en större renovering förut är såklart glad och stolt över att jag planerat och tänkt igenom allt detta - på centimetern! - själv och drivit igenom min idé om ett helt nytt välplanerat kök på begränsad yta. Det andra rummet där det förra köket stod (och som nu ska få bli sovrum istället) är fortfarande ett litet kaos med trasiga väggar och golv som behöver fixas framöver. Men det tänker vi på en annan dag - nu kollar vi på före/efter-bilder och lagar jättegod linssoppa som min vän Eva tipsat mig om! :) 
 
LINSSOPPA MED KOKOSMJÖLK
1 gul lök
1 msk olivolja
2 1/2 dl torkade röda linser
1 burk krossade tomater (ca 500 g)
1 burk kokosmjölk (ca 400 g)
4 dl vatten
2 buljongtärningar (eller motsvarande i pulver)
färskpressad juice av 1/2 lime
salt och svartpeppar
ev färsk koriander till dekorering om man vill
 
1. Hacka löken och fräs den i olivolja i en gryta.
2. Tillsätt linser, krossade tomater, kokosmjölk, vatten och buljong. Låt småkoka under lock i ca 15 min (dvs tills linserna är mjuka).
3. Balansera smakerna med pressad lime, salt och peppar. Otroligt gott och funkar superbra som matlådor! :)
 
 

FÖRE:
 
 
EFTER:

 
 

GULDKANT PÅ TILLVARON

Tidig födelsedagspresent från Johan. Han vet ju att jag bryr mig mycket om guld, glitter och glamour (ironi...) så självklart fick jag det bästa tänkbara: guldpulver i påse, ätbar sort som doftar helt fantastiskt i gryta likväl som bulldeg. Resultat: Hanna är spralligt studsande glad och kan inte var still med armar och ben!! :D Här ska lagas god mat! Så fort köket är färdigbyggt vill säga... :)