FÖRSÖKER LEVA UPP TILL FAMILJENAMNET

Köksrenoveringen är igång på allvar och jag är SÅ glad att jag inte behöver göra allt grovjobb själv! Rörmokare, elektriker, snickare och kakelsättare varvar i lägenheten och gör det de är bra på och jag får lov att koncentrera mig på saker som "Var ska kaffekokaren stå?", "Hur breda socklar ska jag ha?" och "Hur är det bäst att placera hyllplanen?" :D Visst, en del problem uppstår såklart också som jag behöver reda ut och tänka till om, men det är ju otroligt lite att klaga på i förhållande till hur det kunde varit om jag gjort mer av bygget själv :)
 
Det kommer bli grymt kul att laga mat och baka paleo-julgodis i helt nytt kök sen! Ser fram emot det! :) Den sista matlådan jag hann tillaga på gamla spisen var i alla fall detta: klockren stekt strömming med brysselkål och senapssås. Herr Ström (min pappa) brukar komiskt nog ha panerad stekt strömming med potatismos och lingonsylt som paradrätt hemma ibland, men det här var första gången som jag lagade strömming själv! Jag var lite skeptisk till denna beniga fisk först, men det blev faktiskt riktigt gott och det är ett bra tips när man vill äta fisk men komma billigt undan! Mycket prisvärt - strömmingen som jag använde till det här receptet kostade 16 kr!
 
Eftersom jag inte använder vanliga mjölsorter i första hand, så panerade jag fisken i kokosmjöl (för det var det jag hade hemma) och det gick hur bra som helst (nej, det smakar inte kokos)!
 
STEKT STRÖMMING MED BRYSSELKÅL OCH SENAPSSÅS (2 pers)
400 g strömming
ca 1 dl kokosmjöl (tex Risenta)
Smör att steka i
 
Två stora nävar brysselkål
1 tsk senap
1 dl grädde
1 dl spad
Paprikapulver
Salt
 
1. Skär bort fenan från strömmingen (jag som inte vet hur man "ska" göra, delade fiskbiten i två halvor för att skära bort fenan på smidigt sätt). Skinnet ska sitta kvar.
2. Rensa brysselkålen från eventuella fula blad och ta bort den grövsta delen av stjälken om det behövs. Koka brysselkålen i en kastrull vatten - hela eller skurna i halvor.
 
3. Under tiden som kålen kokar: Häll upp kokosmjöl på ett fat. Doppa strömmingen på båda sidor i mjölet och stek i rikligt med smör, salt och vitpeppar. Fisken ska få fin färg och bli genomstekt.
4. När brysselkålen är klar så häller du av kålen, men sparar spadet i kastrullen. Slå på grädde, senap, salt och lite paprikapulver och koka upp. Smaka av så att smakbalanserna blir lagom för ditt tycke - ingen ska ju behöva lida av ofrivillig senap-chock... :)
 
 

Kommentarer:

1 Elin:

mums!

Svar: Japps! ^^
Hanna Ström

2 Håkan Ström:

Aha, stekt strömming!! Glädjande!
/herr Ström

Svar: Känn dig ärad ;)
Hanna Ström

Kommentera här: