ATT KÖPA CHOKLAD

Inom lågkolhydratskolan där man minskar drastiskt på intaget av framför allt socker och istället ökar intaget av naturligt fett istället, så brukar en liten "tumregel" vara att livsmedel med hög fetthalt generellt sett har en lägre kolhydrathalt (såvida man inte kollar på viss "fejk-mat" från industrin förstås). Så ser det nämligen ut i naturen - fett och protein kommer ihop (tex animalier), kolhydrater och protein kommer ihop (tex bönor) men fett och kolhydrater i samma höga dos förekommer generellt sett inte ihop i samma livsmedel. 
 
Så. När man står där vid chokladhyllan och väljer bland de tusen olika sorter som finns och som bara skapar beslutskaos i ens stackars hjärna, så kan du som vill äta mindre socker göra det hela mycket enklare för dig genom att rikta in dig på chokladkakorna med HÖG kakaohalt. Kakao är ett mer fettrikt livsmedel, så ju högre kakaohalt desto mindre tillsatt socker brukar det vara. Tankeregeln lyder: mörk choklad med en kakaohalt på minst 80% är ok. Och vips så blev det mycket lättare att välja! Finns ju typ bara tre sorter eller nåt sånt i de vanliga butikerna...80%, 86% och 90%... Mörk choklad har dessutom en bitterhet i sig också och eftersom människan har lärt sig att vara lite skeptisk mot bitter och potentiellt giftig föda, så brukar de flesta kunna känna sig ganska nöjda med lite mindre mängd choklad och inte den enorma mängd som man (eller jag i alla fall) lätt kan trycka i sig när det smakar sött och triggar belöningssystemet :)
 
Jag valde att göra nötbräck av en chokladkaka som jag hade liggandes i skafferiet. Tänk lite Risbräck..eller kanske Rocky road..! :)
 
CHOKLADIGA NÖTBRÄCK
1. Smält 100 g choklad i ett vattenbad (dvs en skål i en kastrull med kokande vatten).
2. Blanda olika nötter och frön i en bunke. Höfta mängden! Jag använde jordnötter, mandlar, pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Häll sedan över den smälta chokladen och blanda runt.
3. Klicka ut smeten på ett fat med bakplåtspapper och låt dem stelna i kylskåpet. Jag garnerade också med ett litet fint grönt pumpafrö på varje nötklick!
 Kommentera här: