GRÖNKÅLSGRATÄNG MED PUMPA

Just ja! Lovade ju att lägga ut den där grönkålsgratängen... Jag berättade för min farmor igår att jag lagat mat på grönkål som jag köpt i knippe på torghandeln. Hon blev förvånad att jag hittat kålen så tidigt och hon berättade att grönkål egentligen brukar finnas att köpa först framåt vintern och helst så ska den ha hunnit få lite frost på sig! Så där lärde jag mig något nytt - kål är är helt enkelt en jäkel till grönsak som kan det här med vinterkyla! All kål överlag är också bra grönsaker att äta efter säsong och det finns väldigt mycket man kan göra av kål (både grönkål, svartkål, vitkål, rödkål osv), men som man kanske inte tänker på - kålpudding, kålsoppa, fräst kål, kålsallad, kålgratäng, kål som utfyllnad i köttfärssåsen, syrad kål, tonfiskröra med strimlad kål, kåldolmar, wok... Ibland lite bortglömt och underskattat livsmedel!
 
GRÖNKÅLSGRATÄNG MED PUMPA
300 gram grönkål (en knippe)
300 gram butternutpumpa (innebär ca en halv pumpa)
1 gul lök
3 msk mandelmjöl
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 dl riven ost (gärna en ost med mer smak)
Smör
Salt och vitpeppar
 
1. Skala, kärna ur och skär pumpan i små bitar. Hacka också löken och fräs alltsammans ett par minuter i smör i en stekpanna. Ställ sedan av pannan från spisen. 
2. Skölj och strimla grönkålen. Skär gärna bort den grövsta delen av skälken.
3. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och vispa ihop det hela till en slät sås. Låt såsen sjuda ett par minuter och krydda med salt och vitpeppar.
4. Blanda ner kålen i kastrullen tillsammans med pumpan och löken. Låt sjuda ca 3 minuter tills kålen blivit mjuk. Rör då också ner hälften av osten.
5. Häll allring i en ugnsform och strö över resten av osten. Gratinera i 20 minuter på 225 grader tills gratängen fått fin färg!
 


 

Kommentera här: