KÅLPUDDING - TILL OCH MED MÖJLIGT FÖR EN NYBÖRJARE!

Häromdagen i skolan så var vi ett gäng som kom in på samtalsämnet "hur dåliga vi är på att laga mat". Jag känner verkligen igen mig. Visst, man kan slänga ihop enklare saker så att det blir gott, men jag har inte riktigt någon egentlig kunskap i "matlagningskonst" eller några kock-skills. Jag blev i alla fall lite taggad av diskussionen och tänkte att jag skulle gå utanför min komfortzon och försöka laga något som jag inte är van vid att laga... Det blev den fantastiska hösträtten kålpudding. Jag har nämligen alltid haft en föreställning om att kålpudding är lite svårare och det är en maträtt som min mamma klarar av men inte jag. Jag är numera MOTBEVISAD. I förhållande till hur gott det blir, så var det faktiskt jäkligt lätt! ;)
 
I en klassisk kålpudding så brukar man ha ris, men eftersom jag i första hand baserar min mat på annat såsom grönsaker, rotsaker, nötter, frön, kött och fett av god kvalité, så är det inget ris i det här receptet. I stället är det keso - och det funkade hur bra som helst! Det blev snarare lite extra saftigt!
 
 
Var nu inte superfixerad vid alla mått! Det går att variera lite som man själv önskar. Det viktiga är att du tror att du får en bra balans mellan ingredienserna/smakerna och att konsistensen på smeten känns okej. Om man tex gillar mycket kål, så går det hur bra som helst att ta mer kål än vad som står i receptet! :)
 
KÅLPUDDING
1 kg vitkål
1 stor lök
Smör att steka i
750 g köttfärs
2,5 dl grädde
2 ägg
250 g avrunnen keso (alltså en liten burk)
Salt och vitpeppar
1 msk buljongpulver
4-5 dl vatten
 
SÅS
2-3 dl spad från kålpuddingen
2-3 dl grädde
Soja, salt och vitpeppar
 
1. Hacka lök och skär vitkålen i strimlor/bitar. Bryn kålen i en stekpanna med smör tills den blivit mjuk och fått knäckig färg. Jag gjorde så att jag la i kålen först så att den fick ta sin tid i stekpannan innan jag tillsatte löken.
2. Blanda köttfärs, grädde, ägg och avrunnen keso (du kan låta den rinna av i ett durkslag) i en stor bunke. Krydda med salt och vitpeppar och blanda väl till en jämn smet.
3. Blanda nu ihop kålen med färssmeten och bred sedan ut allt jämnt och fint i en långpanna/ugnsform.
4. Koka upp vattnet i en kastrull och blanda i buljongpulvret. Skär kålpuddingen i portionsbitar i långpannan och häll på buljongen. I början ser ut som om puddingen fullkomligt badar i buljong, men det mesta kommer koka in (i och med att du skurit färssmeten i portionsbitar så kommer buljongen ha ännu lättare att koka in).
5. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.
6. När kålpuddingen stått i ugnen i ca 30 minuter så kan du ta ut den och ta ur ca 2-3 dl av spadet/buljongen innan du ställer in puddingen igen. Det här spadet använder du till såsen! Koka upp det tillsammans med grädde, lite soja, salt och peppar, så har du en sås. Smaka av så att det blir lagom!
7. När kålpuddingen är klar, så servera den med sås, färska osockrade lingon (de finns ju ute i skogen NU!) eller en bit gelé om man lyxar. Oerhört gott!
 
 

Kommentera här: