LAX MED DILLTÄCKE OCH BLOMKÅLSMOS

En av mina favoriträtter är när man tillagar en HEL laxsida i ugn. Det är godare än när laxen är delad i bitar i förväg tycker jag! Så här kommer ett otroligt gott och okomplicerat recept på lax med dilltäcke och...nope inte potatismos, utan blomkålsmos :)
 
LAX MED DILLTÄCKE
Laxsida (jag hade en bit som vägde ca 1 kg)
1 liten burk fullfet creme fraiche
Dill (fryst eller färsk)
Saft från citron
Salt och peppar
 
1. Blanda ihop creme fraiche, dill, salt, peppar och lite pressad citronsaft - ha bara i en skvätt innan du smakar av och ser att smakerna blir lagom! 
2. Lägg upp laxen (skinn-sidan neråt) på en plåt med bakplåtspapper. Smeta över dillsåsen så att den täcker laxen.
3. Tillaga i ugn på 175 grader i 35-40 minuter.
 
BLOMKÅLSMOS
En blomkål
Vispgrädde
Smör
Salt och peppar
 
1. Skär blomkålen i bitar och koka i en kastrull med vatten. När de är genomkokta, så häll av det mesta av den överblivna vätskan (man kan hälla vätskan i en kopp så länge ifall att man skulle vilja tillsätta mer vätska senare).
2. Använd en potatisstomp eller gaffel för att mosa blomkålen så smått som möjligt. (Det går också att använda en matberedare om man vill.) 
3. Tillsätt smör och grädde - lite i taget tills du uppnått en lagom mängd som ger moset en bra konsistens.
4. Smaksätt med salt och peppar.
 
 

 

Kommentarer:

1 Emelie:

Åh vad gott! :D

Svar: Jaa! :D
Hanna Ström

Kommentera här: