OST- & VINKNYTIS

Fredagskvällar och lördagskvällar spenderas lätt i sötmans tecken. Smågodis och läsk framför tvn... Men igår ställde vi till med en liten hemmafixad ost- och vinprovning istället och det var världens bästa grej ju! Supertrevlig kväll! :D

Vi körde en knytis-variant, så alla bidrog med ost eller vin. Sen skulle alla viner provsmakas med alla ostar. Alla får tycka till hej vilt - alla får ha sin egen smak! :)

Så här kan man göra:
1. Ett papper och en penna per person! Rita upp ett rutnät på ett papper så att du får en anteckningsruta per varje ost- och vinkombination. Anteckna under provsmakningens gång för att komma ihåg smakupplevelserna.
2. Ha ett glas per vin. Häll upp vinen. Ha också ett vattenglas så att du kan skölja ur munnen med en klunk vatten mellan varje vin/ostsort.
3. Börja med att provsmaka ett vin i taget så att du får ett intryck av varje vin för sig. Använd lukt och smak så mycket du kan och lägg märke till vad du faktiskt upplever.
4. Prova sedan vin nr 1 ihop med var och en av ostarna. Prova en kombo i taget och känn efter vad som händer med smakerna. Smakerna kanske gifter sig? Eller kompletterar varandra? Eller skär sig? Eller så dödar någon smak den andra?
5. Prova vin nr 2 ihop med varje ost var för sig. Sedan samma sak med vin nr 3 osv.
6. Diskutera sedan vad ni tyckte och se om ni hittar någon personlig eller gemensam favoritkombination! Ät och njut! :) Sen kan man förstås också äta ostarna med marmelad eller med kex också.

Kommentera här: