GLASS I SVENSKA JANUARI

Den gångna veckan har helt klart fått höga poäng på OH YEAH-skalan. Det började med två dagar i London med både Phantom of the Opera (!!!) och Lion King. Och såklart massa god mat på bland annat Jamie Olivers italienska - förstås inte ett dugg lågkolhydrat eller så med den underbara skaldjurspastan... Men sjukt gott! :) Sedan var jag i skolan ett par obetydliga små timmar under torsdagen och fredagen och nu helt plötsligt är det helg! Det firar vi med recept på bloggen! :)
 
PALEOGLASS
Det här receptet på glass (vegansk och paleo) hittade jag på Swedish Paleo som skrivit om hur man kan göra väldigt enkel hemmagjord glass på bananbas med olika smaker. Jag provade min glass med banan, hallon och mango, men man kan lika gärna ta enbart banan eller banan och någon annan frukt eller bär. Det är i alla fall bananen som är grunden och som gör att glassen får väldigt glasslik konsistens :)
 
3 bananer
2 dl hallon och mango
1/2 dl kokosmjölk
 
1. Skala och dela bananerna i mindre bitar. Frys in dem ihop med eventuella andra frukter och bär som du vill använda!
2. Häll allt i en bunke och mixa till en jämn glassmet med hjälp av en starkare stavmixer (eller en blender).
3. Tillsätt därefter kokosmjölk och rör om för att späda ut glassen till en bra konsistens.
 
Om man gosar ner sig med en varm filt och en bra film så passar glassen utmärkt även i svenska vintern ;)
 

SURDEGSBRÖD OCH EN HELT OK MAGE

Jag brukar få ont i magen av att smälla i mig mackor och pasta och liknande. Men jag fick höra för ett tag sen att vissa personer ändå kan klara av bröd bakat på surdeg betydligt bättre än bröd bakat på jäst. Jag ville såklart testa om påståendet kunde ha någon bäring när det gällde min mage! Fråga mig inte om egentliga orsaker och fakta kring detta för jag har ingen koll, men av någon anledning så upplevde jag positiva resultat.
 
Ibland när man köper bröd som heter "surdegsbröd" på Ica, så är det visserligen surdeg i men det är också jäst i. Så jag provade att baka mitt eget surdegsbröd med enbart surdeg. Receptet hämtade jag från boken Den franske bagaren och det tog hela tre dygn (utöver den tid det tar innan att starta själva surdegen) för degen att gå igenom sina jäsnings/viloprocesser och bli redo för gräddning. Men det var helt klart värt det, för jag fick inte ont i magen en enda gång av att äta det här brödet...
 
Som sagt, jag kan inte uttala mig om någon fakta eller vetenskap, men man kan alltid prova sig fram, vara lyhörd för den egna kroppens signaler och se vilka reaktioner man får. Man lär sig åtminstone alltid något om sig själv :)
 
Säkert inget "godkänt" bröd för en riktig bagare, men för mig som gjorde detta för första gången så var jag fett nöjd med mitt lilla konstverk! Och såklart glad att jag kunde äta det utan några invärtes smärtor :)

JÄÄÄTTEGOD PIZZA UTAN SPANNMÅL

Jag fick riktiga cravings häromdan efter pizza! Håll med om att det är en fruktansvärt nice maträtt som i princip alltid smakar gott samtidigt som man kan variera den i mängder :) Jag gjorde en gluten/mjölfri pizzabotten baserad på ost, ägg, grädde och fiberhusk och den funkade väldigt bra - lättlagad och supergod! Jag gjorde dessutom en lyxvariant den här gången och kanderade löken i honung innan jag la den på pizzan. Bortskämt gott... :)
 
PIZZA UTAN SPANNMÅL (1 plåt = 3-4 personer)
100 g riven ost
4 ägg
0,75 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
Lite salt

1. Vispa ihop ägg, grädde, fiberhusk och en nypa salt med elvisp. Rör sedan ner osten. Låt stå ca 5 minuter för att fiberhusken ska hinna svälla.
2. Häll upp och smeta ut degen på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 175 grader i ugnen i ca 15 minuter.
3. Lägg på önskat pålägg i tilltagen mängd på pizzabotten (se exempel nedan). Grädda i 250 grader i ugnen tills osten smält och bubblar fint och tills allt fått fin färg och är tillagat. Klart!

Mitt pålägg:
Tomatpuré
Kanderad rödlök (strimla löken och stek i en stekpanna tillsammans med en klick smör och en tesked honung)
Paprikastrimlor
Skivor av champinjoner
Skivor av gröna oliver
Skinka av lamm
Mozarellaost