SURDEGSBRÖD OCH EN HELT OK MAGE

Jag brukar få ont i magen av att smälla i mig mackor och pasta och liknande. Men jag fick höra för ett tag sen att vissa personer ändå kan klara av bröd bakat på surdeg betydligt bättre än bröd bakat på jäst. Jag ville såklart testa om påståendet kunde ha någon bäring när det gällde min mage! Fråga mig inte om egentliga orsaker och fakta kring detta för jag har ingen koll, men av någon anledning så upplevde jag positiva resultat.
 
Ibland när man köper bröd som heter "surdegsbröd" på Ica, så är det visserligen surdeg i men det är också jäst i. Så jag provade att baka mitt eget surdegsbröd med enbart surdeg. Receptet hämtade jag från boken Den franske bagaren och det tog hela tre dygn (utöver den tid det tar innan att starta själva surdegen) för degen att gå igenom sina jäsnings/viloprocesser och bli redo för gräddning. Men det var helt klart värt det, för jag fick inte ont i magen en enda gång av att äta det här brödet...
 
Som sagt, jag kan inte uttala mig om någon fakta eller vetenskap, men man kan alltid prova sig fram, vara lyhörd för den egna kroppens signaler och se vilka reaktioner man får. Man lär sig åtminstone alltid något om sig själv :)
 
Säkert inget "godkänt" bröd för en riktig bagare, men för mig som gjorde detta för första gången så var jag fett nöjd med mitt lilla konstverk! Och såklart glad att jag kunde äta det utan några invärtes smärtor :)

Kommentera här: