TRE RÖROR

Tre underbart goda röror som kan göras ganska enkelt och sedan ställas i kylen för användning till allt möjligt gott!!! De kan bredas på surdegsbrödet, klickas i en lyxig tortilla-wrap eller ha bara som tillbehör till kött och grönsaker.
 
1. HUMMUS: Mixa ihop allting till en slät kikärtsröra!
1 burk kikärtor (300-400 gram per burk)
2-3 hackade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek
Ett par droppar citronsaft
vitpeppar
salt
 
2. RÖDBETSRÖRA: Skala, dela, olja och rosta rödbetorna på en plåt i ugnen ca 20-30 min på 175 grader så att de blir mjuka. Låt svalna. Häll av och skölj bönorna. Mixa ihop allting till en vackert röd röra!
2 burkar vita bönor (300-400 gram per burk)
3-4 rödbetor
1/2 hackad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
2 tsk citronsaft
1/2 tsk spiskummin
salt
 
3. PAPRIKAKRÄM: Dela, olja och rosta paprikorna på en plåt i ugnen ca 20 min på 175 grader så att de blir mjuka. Låt svalna. Mixa ihop allting till en slät kräm!
4 röda och gula paprikor
1 liten burk creme fraiche (går även att skippa creme fraiche om man vill ha den vegansk)
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
olivolja
vitpeppar
salt
 
Hummus (vänster). Rödbetsröra (mitten). Paprikakräm (höger).
 
 

GRÄDDIG LAXSOPPA

Slänger upp dagens middagstips! :) Tänk bara på att jag är så himla improvisationsaktig när jag lagar mat, så ta inte alla mått för sanning, utan bedöm lite själv också efter vad du tycker blir gott och hur mycket du vill ha av olika ingredienser! :)
 
GRÄDDIG LAXSOPPA MED ROTFRUKTER OCH SPENAT - ca 4 portioner
400 g lax
1 större sötpotatis
4 större morötter
1 lök
1/2 purjolök
7 dl vatten med fisk/grönsaksbuljong (jag använde buljongpulver, mängd efter smak!)
1/2 dl hackad dill (fryst går också bra)
1/2 dl hackad persilja (fryst går också bra)
2-3 dl vispgrädde (dosera mängd vatten kontra mängd grädde med hänsyn till ev känsliga magar)
2-3 nävar babyspenat
Salt
 
1. Skala och hacka rotfrukter och lök. 
2. Häll vatten och buljong i en kastrull och låt koka upp. I med rotfrukter och lök och låt koka på medelvärme i ca 8-10 min. Tiden beror på hur stora bitarna är - grönsakerna ska bli kokta men gärna med liiiite motstånd kvar i sig.
3. Skär laxen i bitar/tärningar. Tillätt den i soppan tillsammans med vispgrädde, hackad dill, persilja och babyspenat. Låt koka i ca 3 min så att laxen blir tillagad.
4. Smaka av med salt.
5. Servera!