NYPONSOPPA MED HONUNG

Glöm inte att ta vara på naturen, den är fin och snäll. Så ut och plocka med er för nu finns det små nypon på buskarna! :) Nypon är rika på C-vitamin och de kan användas till mer än man tror - marmelad, nyponketchup, mos, pulver och såklart klassisk nyponsoppa. Här kommer ett recept på nyponsoppa från min mormor fast sötad med honung istället för strösocker och givetvis fri från konserveringsmedel :)
 
NYPONSOPPA
3 dl nypon
5 dl vatten
3 tsk honung
0,5 msk potatismjöl
vaniljpulver alternativt kanel
 
Obs! Provsmaka enbart lite nyponsoppa om det är första gången du tillagar den, så att du hinner se att du inte får någon allergireaktion av nyponen :)
 
Gör såhär:
1. Skölj nyponen rena. Skär bort skälk och blomfäste, samt dela dem rätt itu bara för att se så att nyponet ser bra ut och inte är ätet av något djur. Ta inte i kärnorna, eftersom de är som klipulver! (Du behöver inte rensa nyponen från kärnor alls, utan de silar du bort efter kokningen.)
2. Häll alla nypon i en kastrull och tillsätt vatten. Låt det koka på medelvärme i 20 min. När nyponen blivit lite kokta, så kan du ta en stavmixer för att mosa dem i kastrullen.
3. Sila nyponröran genom en sil/durkslag samt en tunn duk (typ en tunn tunn linnehandduk eller silduk). Använd gärna en sked för att pressa ut så mycket av själva nyponsoppan som möjligt (på slutet så kunde jag även "krama" ur lite nyponsoppa ur duken). Allt överblivet gojs i form av kärnor och skal slänger du! Var återigen försiktig så att du inte får massa klipulver-kärnor på dig.
4. Rengör kastrullen och häll tillbaka nyponsoppan. Tillsätt smaksättning i form av lite vaniljpulver eller malen kanel, samt honung (eller annan sötning om du hellre vill ha det). Låt koka upp svagt.
5. Blanda ut potatismjölet med lite vatten. Tillsätt det till nyponsoppan försiktigt under omrörning så att nyponsoppan tjocknar (du väljer själv hur mycket potatismjöl du häller i beroende på hur tjock konsistens du önskar få).
6. Klart! Servera kall eller varm natuell eller med lite hackade mandlar och vispad grädde.
 
Det finns många olika sorters nypon och om jag förstått det rätt så är det sorten Vresros (Rosa rugosa) som man vanligtivs använder till nyponsoppa eftersom de nyponen är mycket större och "köttigare". Jag hittade dock de här små gulliga sakerna istället och de dög så bra så! 
 
 
 

MANDELSMÖRBOLLAR <3

På önskemål från peppande vänner ska jag nu blåsa lite liv i bloggen igen. Länge sen sist, men så funkar ju livet! :)
 
Sedan plugget drog igång för ett par veckor sedan, så blev det återigen aktuellt att klura ut hur man ska lösa det här med mellanmål under långa skoldagar. Och speciellt fika, med tanke på att psykologstudenterna på LiU ÄLSKAR fika! :) På caféerna kring campus så finns typ bullar, kakor, snickers, muffins...ja traditionellt fika, som har sin sockriga charm, men som man önskar att man kunde motstå alltsom oftast. Och att köpa bars och energibollar från hälsoprofilerade märken blir en rätt dyr utgift i längden (om man är student i alla fall). Det är däremot ingen omöjlighet att baka liknande saker själv..! Så en av mina lösningar på det stående mellis-och-fika-dilemmat blev mandelsmörbollar. Jättegoda! Och sådär löjligt enkla att göra och dessutom smidiga att ta med inpacketerade i folie. De konkurrerar typ till och med ut mina <3 chokladbollar! :) Jag ska ge stort cred till Baker vs Runner för det här receptet. 
 
MANDELSMÖRBOLLAR
200 g mandelsmör (tex från märket Kung Markatta)
1-1,5 dl riven kokos
2 msk smör alterativt kokosfett för att göra bollarna helt fria från animalier
Lite salt
Riven kokos att rulla bollarna i
 
Gör så här:
1. Värm mandelsmör och smör/kokosfett försiktigt och under omrörning i en kastrull tills allt smält samman till en blandning.
2. Ta av kastrullen från plattan. Blanda ner kokosflingor och smaka av med lite salt. Häll massan i en skål och ställ det i kylen (alternativt ställ in hela kastrullen på ett karottunderlägg om man är lat som jag) i ca 30 min så att det får svalna av.
3. Ta ut smeten. Om massan verkar för lös, så tillsätt bara mer kokosflingor så att du får en lagom konsistens för rullning. Forma sedan bollar och rulla dem i en skål med kokosflingor.
4. Förvara dem i en sluten burk i frysen. Då håller de formen bra och de är lätta att ta fram en stund innan fikadags alternativt packa med sig som mellanmål inslaget i aluminiumfolie.