NYPONSOPPA MED HONUNG

Glöm inte att ta vara på naturen, den är fin och snäll. Så ut och plocka med er för nu finns det små nypon på buskarna! :) Nypon är rika på C-vitamin och de kan användas till mer än man tror - marmelad, nyponketchup, mos, pulver och såklart klassisk nyponsoppa. Här kommer ett recept på nyponsoppa från min mormor fast sötad med honung istället för strösocker och givetvis fri från konserveringsmedel :)
 
NYPONSOPPA
3 dl nypon
5 dl vatten
3 tsk honung
0,5 msk potatismjöl
vaniljpulver alternativt kanel
 
Obs! Provsmaka enbart lite nyponsoppa om det är första gången du tillagar den, så att du hinner se att du inte får någon allergireaktion av nyponen :)
 
Gör såhär:
1. Skölj nyponen rena. Skär bort skälk och blomfäste, samt dela dem rätt itu bara för att se så att nyponet ser bra ut och inte är ätet av något djur. Ta inte i kärnorna, eftersom de är som klipulver! (Du behöver inte rensa nyponen från kärnor alls, utan de silar du bort efter kokningen.)
2. Häll alla nypon i en kastrull och tillsätt vatten. Låt det koka på medelvärme i 20 min. När nyponen blivit lite kokta, så kan du ta en stavmixer för att mosa dem i kastrullen.
3. Sila nyponröran genom en sil/durkslag samt en tunn duk (typ en tunn tunn linnehandduk eller silduk). Använd gärna en sked för att pressa ut så mycket av själva nyponsoppan som möjligt (på slutet så kunde jag även "krama" ur lite nyponsoppa ur duken). Allt överblivet gojs i form av kärnor och skal slänger du! Var återigen försiktig så att du inte får massa klipulver-kärnor på dig.
4. Rengör kastrullen och häll tillbaka nyponsoppan. Tillsätt smaksättning i form av lite vaniljpulver eller malen kanel, samt honung (eller annan sötning om du hellre vill ha det). Låt koka upp svagt.
5. Blanda ut potatismjölet med lite vatten. Tillsätt det till nyponsoppan försiktigt under omrörning så att nyponsoppan tjocknar (du väljer själv hur mycket potatismjöl du häller i beroende på hur tjock konsistens du önskar få).
6. Klart! Servera kall eller varm natuell eller med lite hackade mandlar och vispad grädde.
 
Det finns många olika sorters nypon och om jag förstått det rätt så är det sorten Vresros (Rosa rugosa) som man vanligtivs använder till nyponsoppa eftersom de nyponen är mycket större och "köttigare". Jag hittade dock de här små gulliga sakerna istället och de dög så bra så! 
 
 
 

Kommentera här: