MATIG SALLAD

Skit nu inte i det här bara för att det är en lång ingredienslista och ser krångligt ut!!

Det här är inte alls svårt att tillaga och det är en rätt som passar perfekt att göra i STORT lass, för salladen gör sig bra att även äta kall eller värma på i efterhand (funkar även bra att frysa in i matlådor). Så man kan med fördel göra ett storkok och låta kastrullen stå i kylen så att det räcker till flera middagar. Och så kan man ju variera tillbehör till om man vill från dag till dag :) Det är en väldigt god sallad som åtminstone jag brukar uppleva som rejäl men inte för "tung"!

En matig sallad blir ofta bättre om man varierar texturen! Variera med olika grejer - något grynigt/kornigt med tuggmotstånd, något mjukt, något knaprigt, något sött, något fräscht, något stekt, något färskt osv. På så vis kan man variera ingredienserna i den här salladen i oändlighet och gärna efter vad som finns tillgängligt i säsong (svamp, pumpa, granatäpple, vitkål, rödkål, grönkål, päron, ärtskott, sockerärtor, majs, paprika osv)! Denna gång har jag haft i detta:

MATIG SALLAD (Stor gryta, 4-6 personer)
2 dl kvarngryn (detta är en blandning av tre sorters gryn, men givetvis kan du även blanda själv av matvete, mathavre, ris, bulgur osv)
2 dl kamutvete
1 dl qinouamix (röda, svarta, vita alternativt ta en sorts qinoua)
1 dl puylinser
0,5 dl röda linser
2 morötter alt 1 stor sötpotatis
1 burk kikärtor
1-2 rödlökar
1 halloumi
Olja/smör till stekning
4-5 nävar hackad färsk grönkål alt 1 påse färsk bladspenat
1-2 avocado

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj kikärtorna och lägg på bakplåtspapper på plåt. Skala och hacka även morötter/sötpotatis i mindre bitar och lägg upp på plåten. Rosta i ugnen i ca 15 min eller tills kikärtorna är torra och knapriga och morötterna/sötpotatisen mjuk.
2. Skölj och koka puylinser i en kastrull enligt anvisning på paketet. Skölj och koka även röda linser genom att tillsätta dem till samma kastrull (tillsätt dem i lämplig tid så att de båda linserna blir klara ungefär samtidigt). Häll av vatten om det blir vatten över i kastrullen. Salta lite på slutet.
3. Koka kvarngryn, qinouamix och kamutvete i samma kastrull. Tillsätt dem en i taget i lämplig tid så att alla gryn blir klara ungefär samtidigt. Salta på slutet.
4. Skär halloumi i mindre kuber. Skär även rödlöken i strimlor. Stek i stekpanna med rikligt med olja eller smör. Jag la först i halloumin och tillsatte sedan löken. Löken ska bli mjuk och hallounin ska bli gyllene och knaprig.
5. När allt är klart var för sig: Blanda ihop allting i den stora kastrullen - gryn, linser, kikärtor, morötter/sötpotatis, halloumi, rödlök. 
6. Vid servering: Tillsätt även hackad grönkål/bladspenat, avocado i tärningar, samt ingefärssås.

INGEFÄRSSÅS: 

1 creme fraiche (liten burk)
Färsk ingefära storlek som en tumme
1 msk honung
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Skala och skär ingefäran i bitar. Häll allting i en bunke och mixa slätt!
2. Häll såsen i en glasbruk med lock efteråt så att du kan förvara den bra i kylen om det blir över.


Kommentera här: