GABRIELLAS BANANKAKA

BANANKAKA UTAN SPANNMÅL
4 ägg
2 msk honung
1 banan
150 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Lite vaniljpulver
Dekorering: bananskivor, hallon eller annat
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen i en bunke. Häll i äggen och honungen och vispa det fluffigt. 
2. Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i smör och grädde i bunken med smet.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en ny bunke. Häll sedan i det i smeten och rör ihop jämnt.
4. Smöra en form. Om du vill så kan man strö den med hackad mandel, men det är inget måste.
5. I med smeten, dekorera med bananskivor eller hallon och grädda i ugnen i ca 35 min.
 

NILS SOJABÖNSSALLAD

Två timmar och trettio minuter på gymmet ikväll. Riktigt skönt avslut på onsdagen. Något av det bästa med att styrketräna är att jag kan (och måste) vara väldigt "här och nu", inte tänka på något annat under tiden. Nu när jag dessutom börjat träna tyngdlyftning som är ytterligare tekniskt krävande, så finns det än mindre utrymme för fokustapp. Jag tänker att detta - att jag går in i det jag gör i nuet och utelämnar all uppmärksamhet på massa andra saker kring dåtid och framtid och grubbel från hjärnans skrymslen och vrån - bidrar mycket till att jag upplever avkoppling, välmående och "avstressnings-effekt" av att träna. Det pratas mycket om mindfulness/medveten närvaro och detta verktyg avänds ofta med fördel inom mitt utbildningsområde, psykologisk behandling. Jag tänker att medveten närvaro är en uppmärksamhetsfärdighet som kan tränas och utövas precis när som helst, vid precis vilken aktivitet som helst. Det behöver inte ske med djupandning i ett tempel, utan medvetet närvarande kan man vara i vad man än gör i sin vardag - tex när man tar en varm dusch eller när man promenerar till bussen. En del gillar kanske även ett mera stilla meditativt format för att skapa mer utrymme till mindfulness. Eller något annat sätt. Hur som helst, jag gillar i alla fall att lyfta tunga saker. Och det är helt ok, det är också ett giltigt sätt att vara medvetet närvarande på :) Hur gör du för att vara mer här och nu och "mindful" i din tillvaro? 
 
På detta blev det sedan en suuuupergod sojabönssallad med ännu mer suuuupergod vitlök- och citrondressing, vilka jag blivit tipsad om att testa från mina fina vänner Nils och Amira. Till det hela: två små stekta filéer rödspätta. 
 
NILS SOJABÖNSSALLAD
En burk/tetra sojabönor (ca 400g)
1 dl gröna eller röda linser
1 broccoli
1 morot
1 avocado
En näve pumpafrön
En näve solrosfrön
Olja att steka i
Salt och svartpeppar
 
1. Koka upp vatten och koka linserna i ca 20 min.
2. Under tiden: Skölj av sojabönorna. Dela/skär broccoli i mindre bitar. Stek sedan sojabönor, broccoli, pumpafrön och solrosfrön i olja i en panna. När linserna är färdigkokta, så har du även i dessa. Stek i några minuter tills allting är klart.
3. Krydda med salt och svartpeppar.
4. Använd en potatisskalare för att göra fina strimlor av moroten. Skär avocadon i små bitar. Blanda morot och avocado med resten av bönsalladen.
 
DEN GODASTE DRESSINGEN EVER
1 dl olivolja
1 dl persilja (färsk eller fryst)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk honung
Citronjuice/Saft från citron
Salt
 
Ha ner allting i en skål och blanda runt. Smaka av så att du får balans mellan sötman från honungen, syran från citronen och saltet.
 
STEKT PANERAD RÖDSPÄTTA
Rismjöl
Rödspättafiléer
Smör att steka i
 
1. Torka av filéerna på hushållspapper.
2. Häll upp rismjöl på ett fat. "Doppa" filéerna så att det fastnar rismjöl på båda sidorna.
3. Stek i smör.
 

MAJS- & LINSSOPPA

God soppa! Ser lite ut som barnmat. Men god och snäll mot kassan!
 
MAJS- & LINSSOPPA
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk buljong
1 msk olivolja
1 tsk chiliolja (eller hacka en färsk chili)
1 burk majs (ca 300g)
1 dl röda linser
6 dl vatten
1 dl vispgrädde
Salt
 
1. All olja och buljong i kastrullen. Hacka lök och vitlök - häll i och fräs!
2. Häll i vatten, grädde, linser och avrunnen majs. Koka typ 20 min eller tills linserna är färdigkokta.
3. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt!