BÄSTA VEGETARISKA: AUBERGINEHALVOR MED KESO

Jag har fått en förfrågan om att lägga upp lite vegetariska recept ibland också och jag tänkte direkt på den här aubergine-rätten som min mamma brukar göra ibland när vi äter vegetariskt hemhemma! Det är grymt gott, väldigt enkelt att göra och en vettig maträtt för att få i sig fett, protein och kolhydrater från ovanjordgrönsaker á la lågkolhydratvis, men ändå hålla det köttfritt :) Jag hittade dessutom en KRAV-märkt litten gullig lilarandig aubergine på Maxi - blev toppenbra! :)
 
AUBERGINE-HALVOR MED KESO
1 aubergine
1 liten burk keso
1 paprika
1 lök
1 liten bit sötpotatis (jag skippade denna för det fick inte plats i mina auberginehalvor upptäckte jag på vägen!)
Olivolja eller smör
Salt och vitpeppar
Vanlig ost att toppa med om man vill
 
1. Sätt ugnen på 200 grader och upphetta en kastrull med vatten.
2. Skär auberginen i två halvor. Använd en kniv och en sked för att gröpa ur det mesta av fruktköttet (se bara till att lämna lite kant, så att auberginehalvorna inte blir för "svaga" och går sönder). När vattnet kokar i kastrullen så lägger du ner de urgröpta halvorna och låter dem koka några minuter så att de blir mjuka.
3. Hacka aubergine-fruktköttet i små bitar. Gör likadant med löken och paprikan. Bryn sedan allting i en stekpanna med rikligt med smör eller olivolja (jag steker alltid i smör eftersom det tål upphettningen bättre, men just den här gången blev det olivolja bara för att jag gillar smaken!). Använd rejält (jag sa rejält!) med fett i pannan så att auberginen verkligen blir bra.
4. Krydda med salt och vitpeppar - smaka av vad som blir lagom.
5. Häll till sist i all keso i pannan och rör om varsamt. Osten ska inte riktigt "stekas", men den ska smälta lite och bli mjuk och krämig. Du kommer se att osten trådar sig - då är den bra!
6. Lägg aubergine-halvorna i en ugnsform. Häll i grönskas- och oströran i halvorna, toppa med lite vanlig riven ost om du vill och gratinera sedan i ugnen på 200 grader i 15-20 min. Färdigt och supergott!
 

 

Kommentera här: