JÄTTEGOD LINSGRYTA MED SPISKUMMIN OCH KANEL

Jag tycker mycket om goda varma soppor så här på hösten och linssoppa har tidigare varit en av favoriterna. Idag provade jag att modifiera mitt gamla recept - ni vet sådär som jag brukar göra: i med allting i en kastrull, blanda runt lite, smaka av flera gånger om och kompletteringskrydda tills det blir bra! Maträtten förvandlades till en linsgryta istället och blev himla god! Ingredienserna spiskummin och kanel gjorde mycket för att förändra hela smakupplevelsen! Jag inser ju dock att detta inte alls ser ut som linsgryta enligt bilden. Men det är det, så ha överseende :)
 
Värt att tillägga: Grytan funkar för vegetarianer och veganer och förstås för köttätare också. Den smakar gott oavsett! :)
 
LINSGRYTA MED SPISKUMMIN OCH KANEL (2-3 portioner)
1 lök
2,5 dl röda torkade linser (behöver ej blötläggas)
2 morötter
2 potatisar
5 dl vatten
olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
2 tsk lantbuljong
1 msk paprikapulver
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
vitpeppar
salt
 
1. Häll rikligt med olivolja i en kastrull. Hacka löken och fräs den däri.
2. Slå på vatten. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar och häll i kastrullen tillsammans med linserna. Låt allting puttra i ca 10 min tills ingredienserna börjar bli genomkokta men ändå har kvar lite tuggmotstånd.
3. Krydda under tiden med alla kryddor och även salt och lantbuljong. Observera att mina angivna mått vad gäller kryddorna är väldigt ungefärliga - bäst är att du smakar av själv med jäma mellanrum för att balansera smakerna på det sätt som du önskar.
4. Häll till sist på de krossade tomaterna samt lite tomatpuré. Låt grytan puttra ihop sig lite. Sedan är det klart! :)
 

Kommentera här: